Crònica del lliurament de premis del
V Concurs de Microrelats ARC a la Ràdio
i presentació del llibre "El cicle de la vida"

Associació de Relataires en Català

Per: Ferran d'Armengol

El cicle de la vida (Diversos autors)

Crònica d'un lliurament de premis, i d'altres temes relataires


     Dissabte de bon matí, i tenint en compte que el sol acompanya sense fer mal, convida a fer un tomb i ja que va de pas, fer un cop d'ull als avenços de les obres del temple de la Sagrada Família. I tot xino xanu fer via fins arribar a la biblioteca que du el seu nom, en el carrer de Provença.

Biblioteca Sagrada Família de Barcelona

     Abans de les onze ja estava tot a punt, el públic i els organitzadors. En un acte com aquest el tempo és important, ja que sol ser llarg, durant tot plegat un parell d'hores. L'acte ha de fer-se amè, distret, cal dir i fer coses que la gent no trobi pesades i que arribada l'hora final, tot sembli que ha passat en un moment.

     Crec que així va anar tot, aquesta és la meva visió.

     Engega l'acte en Ferran Planell, president de l'Associació de Relataires en Català, donant les gràcies als assistents i fent un resum de les activitats passades i futures de l'associació, per tot seguit donar veu al presentador estrella de l'ARC, el nostre company en Toni Arencón.

V Concurs ARC de Microrelats

     El Toni Arencón fa un resum dels actes que està previst realitzar en aquesta entrega de premis, objectiu final de tot certamen. I per això, després d'un breu resum explicatiu, dóna veu i so al nostre company relataire en Jordi Masó i Rahola, lletraferit i pianista que ens presenta el seu disc "Ars Brevis" i ens explica els secrets de peces musicals tan breus i que les ha escollides principalment dels segles XIX i XX. El petit concert i la lliçó magistral dóna pas al moment més emotiu.

Jordi Masó Rahola
Jordi Masó Rahola

     Agafa les regnes de la presentació el president, en Ferran Planell, per acomiadar un relataire de base, i un dels primers en afegir-se a la plana de Relats en Català amb el pseudònim d'AVERROIS. A hores d'ara hi ha més de quatre-cents relats penjats i gairebé mil comentaris. El seu nom: Josep Maria Repullés i Pey, fill de Manresa. A la sala hi són presents la seva dona i els fills, que pugen a la tarima on se'ls fa l'obsequi de tota la col·lecció de llibres, on el Josep Maria havia participat, dins de la mateixa Associació. I amb un sentit aplaudiment per tancar l'instant, el Ferran llegeix el relat "Alfaranja" que va ser publicat en el llibre recull Somnis Tricentenaris.

Alfaranja (Josep Maria Repullés i Pey)
Ferran Planell llegint "Alfaranja", de Josep Maria Repullés i Pey

     Tot seguit, el Toni Arencón demana la participació dels relataires Edgar Cotes i Josep Maria Casals, els dos relataires associats amb més nominacions mensuals, i juntament amb la Mariona Borràs, jutge del certamen i prologuista del recull de relats, ens ofereixen una xerrada sobre el micro relat i les coses que els motiven a escriure en aquesta brevetat i en tan poc espai. La Mariona es declara incapaç de tanta concreció literària mentre el Josep Maria i l'Edgar ens desvetllen detalls de com treballen la seva creació. La taula rodona és força entretinguda i el temps passa com l'oli, lliscant.

Xerrada literària (Edgar Cotes - Mariona Borràs - Josep Casals - Toni Arencón)
Xerrada literària:
Edgar Cotes - Mariona Borràs - Josep Casals - Toni Arencón


     Tot seguit i amb la col·laboració dels relataires presents, es fa lectura d'alguns dels relats més valorats pel jurat, fent-se tangibles noms com el de la Mercè Bellfort, Carles Ferran, David Castejon, Ivan Bonache, Joaquim Valls, Glòria Calafell, Agustí Soler, Montse Guillen o Platoni-K@, entre d'altres, que ens varen llegir els seus relats.

     I ja enfilant la recta final, el president i el Toni Arencón, fan pública la convocatòria del Sisè Concurs ARC de micro relats amb el tema genèric "Comuniquem-nos", i del que ben aviat en sabreu més coses, però us puc avançar que ja comença aquest mes de Novembre, afileu les tecles! I tot seguit, ells mateixos i amb l'ajut de la Montse Assens i la Laura Ropero, membres de la junta de l'ARC, fan pujar a l'estrada als diversos finalistes de cada convocatòria i als del concurs d'il·lustracions també, per lliurar-los els diplomes acreditatius dels finalistes. Un cop tots a l'estrada es desvetllen els diversos guardons a atorgar, el ex aequo dels relataires associats, l'Edgar i el Josep, abans esmentats per a la taula rodona, el premi a la millor il·lustració i portada del llibre, per a Toni Arencón, i els tres premis que recauen en les següents relataires:

     En tercer lloc per al relat "Abnegació" de Pilar Campmany, coneguda a relats amb el nick de "brins".

     En segon lloc pel relat "Sota un sol de migdia d'agost" del relataire Josep Casals que també va ser conegut amb el nick de "SenyorTu".

     I el Primer Premi correspon al relat "El traç d'una circumferència" de Esther Llombart Ramis, una nova relataire a tenir en compte per a futurs treballs literaris, dins i fora de Relats en Català.

Xerrada literària (Pilar Campmany - Esther Llombart Ramis - Josep Casals)
Pilar Campmany - Esther Llombart Ramis - Josep Casals

     L'emoció del moment es clou amb la típica foto de família, on els autors presents es deixen fotografiar tots plegats a dalt de la tarima, acte que clou la festa literària i musical d'enguany i ja mateix frisant per tornar-hi l'any vinent.

Fotografia de família - V Concurs de Microrelats ARC a la Ràdio
Fotografia de família - V Concurs de Microrelats ARC a la Ràdio

     De mica en mica els assistents s'acomiaden i abandonen la sala. L'acte ha estat una mostra més del gust per fer visibles alguns noms que durant el curs sols es veuen a la pantalla, el plaer de tocar, veure i escoltar a algú que durant mesos vas seguint els seus relats, no té preu.

     Alguns relataires decideixen anar a dinar per acabar de lligar noves coneixences i velles coincidències. En un migdia assolellat ens dispersem per la ciutat, o retornem a casa, que aquesta nit toca castanyada, i hi ha costums ben nostrats que no podem deixar passar.


     A Barcelona, 31 d'octubre de 2015
     Ferran d'Armengol i Galceran


ACTA del veredicte del
V Concurs de Microrelats ARC a la Ràdio
"El cicle de la vida"


El jurat extern del Concurs Microrelats ARC a la Ràdio, 2014-2015, convocat sota el tema genèric "El cicle de la vida", integrat per Elisenda Sala, Carme Mayol i Mariona Borràs, després de llegir i valorar les obres seleccionades com a finalistes de la present convocatòria, pel jurat intern format per trenta relataires, ha decidit atorgar els següents premis:

1r Premi, al relat:
"El traç d'una circumferència"
autora: Esther Llombart Ramis

2n Premi, al relat:
"Sota un sol de migdia d'agost"
autor: Josep Casals

3r Premi, al relat:
"Abnegació"
autora: Pilar Campmany

Premi Extraordinari,
als autors amb més relats finalistes:

Als autors:
Edgar Cotes i Argelich
Josep Casals

Guanyador de la convocatòria
per a dissenyadors i il·lustradors:

a l'artista: Toni Arencón Arias

Associació de Relataires en Català
Barcelona, 31 d'octubre de 2015


Crònica i fotografies: Ferran d'Armengol