Gala Final - Concurs de Rapsodes ARC 2012 - Setmana de la Poesia

Concurs ARC de Rapsodes 2012

Setmana de la Poesia
Gala Final
Concurs ARC de Rapsodes 2012


Associació de Relataires en Català


     Centre Cívic Cotxeres Borrell. Dissabte, 12 de maig a les 12 del migdia. Amb la sala a les fosques una llum insinuant i insinuadora frega subtilment la superfície d'un piano solitari, reflectint les seves brillantors de caixa màgica dels somnis. Titil·len espelmes al terra de l'escenari. Els focus esperen, pacients, el seu moment. I el micròfon també... El micròfon... que s'ha convertit en imatge del Concurs de Rapsodes ARC 2012, activitat emmarcada dins la Setmana de la Poesia. El micròfon, visible al dors de les cartolines on està escrit el discurs de la Sílvia Romero, Presidenta de l'Associació de Relataires en Català, i que vibra amb les seves primeres paraules: "Bon dia a tothom! Benvinguts al lliurament de premis del 'Concurs de Rapsodes 2012'. Els qui em coneixen d'altres activitats, d'altres actes d'aquest estil, ja saben que de forma habitual sempre us dedico unes paraules en tant que Presidenta de l'ARC, Associació de Relataires en Català, un breu discurs per encoratjar-vos a continuar treballant i col·laborant en aquesta nostra Associació. Però com deia aquell... avui no toca! I avui no toca senzillament perquè el sol fet d'estar aquí celebrant aquest lliurament de premis ja és un clar indicatiu de la bona salut de l'ARC."

Sílvia Romero - Gala Final - Concurs de Rapsodes 2012
Sílvia Romero - Presidenta de l'ARC
Fotografia: Ferran d'Armengol


Presentació de l'acte:


Jurat - Concurs de Rapsodes 2012
Jurat del Concurs de Rapsodes 2012

     Després de les presentacions preliminars dels membres del Jurat: l'actor Carles Martínez, el crític d'arts escèniques Eduard Jener, l'artista ceramista Elisenda Sala, l'actor Enric Majó, l'actor Jaume Pla i l'actriu Miriam Alemany; i els agraïments a totes les persones que han fet possible l'organització de l'esdeveniment, l'acte continua amb la presentació dels 10 rapsodes seleccionats: Joana Llordella, Ferran Planell, Gabriel Salvans, Pau-Marc Riera, Joan Opi, Cristina Canudas, Anna Antoñico, Empar Sáez, Núria López i Elies Villalonga, que pugen a l’escenari segons l'ordre decidit per l'atzar del sorteig. En la primera fase eliminatòria els rapsodes participen amb la seva particular versió recitada dels poemes: Vida de Carles Duarte, i No és morir el que ens fa mal... d'Emily Dickinson, acompanyats per dues peces musicals creades especialment per a aquesta ocasió per la pianista i compositora Núria Claverol i Català.

Joana Llordella - Concurs de Rapsodes 2012
Joana Llordella
Ferran Planell - Concurs de Rapsodes 2012
Ferran Planell
Gabriel Salvans - Concurs de Rapsodes 2012
Gabriel Salvans
Pau-Marc Riera - Concurs de Rapsodes 2012
Pau-Marc Riera
Joan Opi - Concurs de Rapsodes 2012
Joan Opi
Cristina Canudas - Concurs de Rapsodes 2012
Cristina Canudas
Anna Antoñico - Concurs de Rapsodes 2012
Anna Antoñico
Empar Sáez - Concurs de Rapsodes 2012
Empar Sáez
Núria López - Concurs de Rapsodes 2012
Núria López
Elies Villalonga - Concurs de Rapsodes 2012
Elies Villalonga     Finalitzada aquesta primera ronda, i mentre el jurat es retira a deliberar, la música, en solitari, pren el protagonisme durant l'entreacte, de les mans de la Núria Claverol i Català.

Núria Claverol i Català - Concurs de Rapsodes 2012
Núria Claverol i Català

Interludi musical. Núria Claverol – Flors Mortes número 13:     Sorpresa en el primer veredicte de l'acte! El Jurat, destacant la dificultat de la seva decisió, per la gran qualitat interpretativa dels participants, decideix que siguin quatre, en lloc de tres, els rapsodes finalistes ex aequo "per igualtat de mèrits": Elies Villalonga, Cristina Canudas, Ferran Planell i Núría López.

     En aquesta fase classificatòria el poema a recitar és el mateix per a tots quatre finalistes: Cançó per a ningú de Felícia Fuster. Tria que representa el petit homenatge de l'ARC a una poeta de la vàlua i el reconeixement literari de la Felícia Fuster, que malauradament ens va deixar el passat mes de març.

     Finalitzades les quatre recitacions, de nou el Jurat es retira a deliberar. La música disminueix els nervis dels participants... i dels amics, familiars i acompanyants de cadascú.

Núria Claverol i Català - Gala Final - Concurs de Rapsodes 2012
Núria Claverol i Català

     I arriba el moment àlgid: la lectura de l'acta del veredicte final:

'Concurs ARC de Rapsodes 2012'

ACTA del Veredicte Final del
Concurs ARC de Rapsodes 2012


     En data del 12 de maig de 2012, reunits al Centre Cívic Cotxeres Borrell, de Barcelona, i dins el marc de la Setmana de Poesia de Barcelona, s'ha procedit a dur a terme el veredicte final del "Concurs ARC de Rapsodes 2012".

     El Jurat, format per Carles Martínez, Eduard Jener, Elisenda Sala, Enric Majó, Jaume Pla i Miriam Alemany, després d'escoltar els DEU rapsodes seleccionats en una primera fase han valorat com a guanyadors a: Cristina Canudes, Elies Villalonga, Ferran Planell i Núria López.

     Un cop escoltades les noves rapsòdies i després de deliberar sobre aquestes recitacions, el Jurat ha decidit atorgar els premis amb la següent classificació:

1r Premi:
Núria López

Núria López - Fotografia: Ferran d'Armengol
Núria López
Fotografia: Ferran d'Armengol

2n Premi:
Ferran Planell

Ferran Planell - Fotografia: Ferran d'Armengol
Ferran Planell
Fotografia: Ferran d'Armengol

3r Premi:
Cristina Canudas

Cristina Canudas - Fotografia: Ferran d'Armengol
Cristina Canudas
Fotografia: Ferran d'Armengol

Menció d'Honor:
Elies Villalonga

Elies Villalonga - Fotografia: Ferran d'Armengol
Elies Villalonga
Fotografia: Ferran d'Armengol

A Barcelona, el 12 de maig de 2012.

Sílvia Romero i membres del Jurat - Fotografia: Ferran d'Armengol
Sílvia Romero i membres del Jurat - Fotografia: Ferran d'Armengol

Premiats, finalistes i membres del jurat - Concurs de Rapsodes 2012
Premiats, finalistes i membres del jurat

     Enhorabona als premiats i finalistes. Gràcies a tots els participants i a tots els col·laboradors i col·laboradores que han fet possible aquest festival de poesia i música!


Crònica:
Esther Llobet i Díaz - Toni Arencón i Arias

Àudios:
Sergi G. Oset

Fotografies:
Ferran d'Armengol - Toni Arencón i Arias

Altres cròniques i més fotografies a:
El fil d'Ariadna, de l'Anna Maria Villalonga
núria claverol i català, de la Núria Claverol i Català
Un capvespre a la Mediterrània, del Ferran d'Armengol i l'Empar Sáez