«Llibertat»
Diversos autors

Editorial Meteora
Associació de Relataires en Català (ARC)

Llibertat (diversos autors)

Llibertat

Diversos autors

Coedita:
Editorial Meteora
Associació de Relataires en Català (ARC)

ISBN 978-84-92874-68-2 | 96 pàg | 13,5 x 20cm | Rústica


Sinopsi

     Què és la llibertat? Si consultem un diccionari ens indicarà que és l'estat en què es troba qui no és esclau. Però de llibertat, de tipus de llibertat, de formes d'exercir la llibertat, n'hi ha moltes. Llibertat política, llibertat religiosa, llibertat de premsa, llibertat d'expressió, llibertat sexual... Totes comporten uns drets, i també unes obligacions.

     En aquest recull de poemes d'autoria compartida, sota el títol de "Llibertat", s'hi aplega un bon reguitzell de poètiques, la suma de les quals és una sola veu, la de l'individu que escriu sense més finalitat que el desig, l'obsessió, el neguit, el goig, l'angoixa...

     I aquesta diversitat d'autors, de poetes, fa que el concepte de llibertat s'entengui per tot el llibre com un rizoma que ens endinsa per filosofies, situacions, paisatges i figures, bo i oferint al lector un ampli ventall de mirades, experiències sensibles, reflexions o reivindicacions que van conformant un tot poètic on regna el lliure albir poetitzat en una proliferació d'imatges, amb gran diversitat d'estils, estètiques i ideologies.

Pròleg d'Ester Xargay


Crònica de l'acte de presentació

     Dissabte, 10 de novembre de 2012, l'Associació de Relataires en Català (ARC) va presentar a la biblioteca Vapor Vell del barri de Sants el poemari "Llibertat".

Presentació de Llibertat - 01

     El llibre, a càrrec de diversos autors, proporciona el relleu a "Tensant el Vers", el recull poètic també presentat al mateix espai l'any anterior.

     "Llibertat" aplega 74 poemes de 47 autors i autores, seleccionats entre tots els que es van presentar al concurs de poesia del mateix nom que enguany, entre els mesos de gener i març, va convocar l'ARC formulant una pregunta molt concreta als participants: Què és la llibertat?

     La resposta potser la trobareu degustant els poemes d'aquest magnífic recull, prologat per l'Ester Xargay, amb disseny de coberta de M. Jesús Royo, il·lustració de coberta a càrrec de Sandra Domènech Rovira (de l'Escola Municipal d'Art Arsenal) i coeditat amb l'Editorial Meteora.

     L'acte, a més de la presentació del llibre i de voler ser una reivindicació del mot "llibertat", entès com un bé personal i col·lectiu pel que cal lluitar, volia retre homenatge a la figura del desaparegut poeta valencià Salvador Iborra (1978 - 2011), assassinat a la nostra ciutat. I es va aconseguir plenament reivindicant la seva figura i obra a través dels seus poemes i de la veu dels seus amics i seguidors.

     Per començar, la Núria López, en Ferran Planell i l'Elies Villalonga, guanyadors del primer concurs de Rapsodes de l'ARC, van recitar de manera conjunta "Sols vull cadenes de l'amor" de Teresa Serramià.


     Tot seguit Montserrat Medalla, que estrenava presidència de l'ARC, acompanyada de les autores Montserrat Lloret i Núria Niubó van començar els parlaments de presentació del llibre, amb cites clàssiques d'autors destacats que han fet un cant a i per la Llibertat, i una breu però detallada biografia d'en Salvador Iborra.

Presentació de Llibertat - 02

     Entre mig, diversos associats van recitar alguns dels poemes inclosos en el llibre:

     En Ferran Planell, "La nena trista", d'en Carles Fernández Serra.


     L'artista plàstica i ceramista Elisenda Sala, "Sense Cadenes", de Montserrat Lloret.


     La Núria López, "Dies", de la Sílvia Armengué.


     I la Núria Niubó, "Preuada Llibertat", de la seva autoria.


Presentació de Llibertat - 03

     El punt àlgid de la presentació va venir a continuació, quan en boca de l'Elies Villalonga es va poder escoltar l'intens i emotiu (no exempt de divertides anècdotes) recordatori que el seu gran amic Sebastià Bennasar (que no va poder assistir a l'acte) havia escrit per a l'ocasió, retratant el Salvador i oferint al públic de la sala un bocí sincer de la seva humanitat a més del seu caràcter i la passió que sentia per la poesia.


     A continuació la Joanina Font, guanyadora del concurs de poesia Salvador Iborra amb el poema "Cau Febrer", va regalar a l'audiència una sorpresa molt especial: la lectura del poema "Els Oblidats", dedicat a en Salvador.


     El poema es pot llegir seguint aquest enllaç al bloc de la Joanina: "Els Oblidats"

     Per acabar dos poemes d'en Salvador Iborra: "Afirmació possible", recitat per l'Elies Villalonga.


     I "Comiat", recitat a duo per la Núria López i en Ferran Planell.


Presentació de Llibertat - 04

     L'acte no podia finalitzar sense la tradicional fotografia de grup, dificultosa aquest cop pel nombre de participants que es va allargar amb la conseqüent xerrada entre autors, compra i signatura d'exemplars fins l'hora de dinar, quan un nodrit grup de poetes i relataires es van aplegar davant una bona taula per donar l'acte per tancat i acomiadant-se fin una nova trobada.

Presentació de Llibertat - 05

Presentació de Llibertat - 06

La junta d'ARC vol expressar públicament el seu agraïment al personal de la biblioteca Vapor Vell que tant va facilitar la bona marxa de l'acte i a totes les persones que van col·laborar en la publicació d'aquest poemari, entre elles i molt especialment a la seva anterior Presidenta, la Sílvia Romero per la gran tasca duta en la consecució d'aquest recull.

Crònica i Àudios: Sergi G. Oset
Fotografies: Núria Claverol i Català


Altres cròniques

A El fil d'Ariadna (II) - Anna Maria Villalonga
A Des del meu mar - Montserrat Medalla

Pàgina al facebook: https://www.facebook.com/pages/Llibertat/488167621215316


Fotografies de l'acte de presentació
Biblioteca Vapor Vell - Barcelona
Dissabte 10 de novembre de 2012


Fotografia: Núria López


Fotografia: Ferran d'Armengol


Fotografia: Núria López


Fotografia: Núria López


Fotografia: Núria López


Fotografia: Núria López


'Llibertat (diversos autors)'
"Llibertat"
Diversos autors
Editorial Meteora - Associació de Relataires en Català (ARC)