«La fulla al vent»

Pere Fornells

La fulla al vent (Pere Fornells)

La fulla al vent

Pere Fornells

Col·lecció Camí del Sorral - Número 20
Lo Càntich - ARC
Juny, 2014

Pàgines: 72 - Dimensions: 15x21cm. - Enquadernació: Rústica
ISSN-EAN en paper: 9772014303903 20>
ISSN-EAN ebook-pdf: 9772014303200 20>

Pròleg:
Ferran Mestanza

Il·lustració de coberta:
Toni Arencón i Arias

Fotografia de coberta posterior:
Pere Fornells


Comprar llibre

Adquirir 'La fulla al vent' - Bubok - Llibre            Adquirir 'La fulla al vent' - Lulu - Llibre


Comprar ebook-pdf

Adquirir 'La fulla al vent' - Bubok - ebook-pdf       Adquirir 'La fulla al vent' - Lulu - ebook-pdf       Adquirir 'La fulla al vent' - Casa del Libro - ebook-pdf       Adquirir 'La fulla al vent' - El Corte Inglés - ebook-pdf


Pròleg

     Diu la tradició que el Buddha recomanava als seus deixebles que en reunir-se o bé parlessin sobre els ensenyaments o bé guardessin noble silenci. En efecte, la nit en la que va despertar a la veritable naturalesa de las coses, ell mateix sembla ser que va dubtar si no seria millor romandre en complet silenci. El seu propi nom, Shakyamuni (el silenciós del clan dels Shakya), ens recorda que a l'Índia antiga als ascetes se'ls coneixia com a munis, silenciosos.

     El haijin, o autor d’haikus, un asceta de les paraules, nues, austeres, és hereu del consell del Buddha i cada cop que inicia un nou haiku es troba ell també davant d’aquest mateix dubte. Quin és el so de la paraula silenci?

No hi ha silenci
sense fressa de vida.
Bosc del migdia.

     La resposta a aquesta pregunta és la font de la que brollen els haikus i és la postura en la que seu el meditador Zen, contemplant el joc d'ombres xineses de la seva ment damunt la paret blanca, en una meditació de silenci lluminós (mokusho zen).

     Conscient que el so de la paraula silenci són totes les paraules, en l'acte d'escriure, el haijin només pot parlar des del noble silenci. I per a fer-ho, calla. I en callar la ment, en aquesta ment sense ment (mushin no shin), la natura ens parla.

Ni les imatges
dels millors poetes igualen
el so de l'aigua.

     Això és un haiku. L'ofrena del poeta que renuncia a la seva paraula perquè el lector pugui sentir la veu del món que habita. Aquesta és l'alquímia del haiku. En l'absència del "jo" es manifesta una naturalesa personalitzada. En dissoldre's l'observador, la realitat obre els ulls i ens oferix la seva mirada amorosa. En la quietud de la ment els moviments del món cobren vida. Com diu l'antic koan: "L'home mira la flor, la flor somriu."

     Però entre el silenci de la ment i la lluminositat de la natura s'alça un darrer obstacle: el brogit del Jo pren la forma de torres de metall, edificis i fanals.

Carrer d'entrada,
un sol fanal amaga
milers d'estrelles.

     I és aquí on acaba el camí del haijin i comença l'escriptura del haiku. De retorn a casa. Quin és el so de la paraula silenci?

Ferran Mestanza


'La fulla al vent (Pere Fornells)'
"La fulla al vents"
Pere Fornells