CRÓNICA DE LA VII JORNADA ARC DE MICROELATS EN CATALÀ - LLIURAMENT DELS PREMIS DEL XIII CONCURS ARC DE MICRORELATS

VII Jornada ARC del microrelat en Català i festa de lliurament dels premis XIII Concurs ARC de microrelats. Aquest és el segon titular, no sé com en diuen en periodisme del segon text sota del titular principal. Això no és una notícia periodística, tot i que a l'Associació de Relataires ens agradaria tenir una mica més de ressò a les notícies. Encara #somllenguaviva! I això sí que, per desgràcia nostra, la llengua se'ns mort, dia a dia és notícia.

Tot és fer camí, tot és drecera.



Anem als fets!


Hem començat la jornada amb un microtaller de microrelats, conduït per l'escriptora Raquel Picolo, que durant una hora llarga intenta fer-nos entendre als vint-i-cinc assistents al taller, la importància del concepte «microrelat», i la importància d'un títol ben trobat, ja que el títol és part del microrelat i no podem utilitzar-ne qualsevol com qui fa servir el tovalló. La Raquel ens ha fet treballar un parell de microrelats seguint dues pautes diferents de disparador. La primera sota el lema; «La brevetat és sospitosa», frase atribuida a Jordi Masó, gran i reconegut microrelataire. I vam tancar la sessió amb un altre microrelat, aquest amb base a la vida del titular de la biblioteca; Esteve Paluzie Cantalozella.



Fem una paradeta per esmorzar en germanor i continuem -gairebé som una setentena d'assistents-, amb la presentació del llibre de microrelats «Eines de matar» escrit per Josep Torrent, i presentat per ell mateix en una xerrada molt entretinguda i distesa que ens ha fet estar atents i gaudir-la. El llibre l'ha publicat Pagès Editors. Des d'ara mateix aconsellem la seva lectura, si voleu gaudir un bon recull de microrelats i tenir una genial base pràctica de com s'ha de treballar el microrelat, i més si vols construir obres d'aquest gènere literari.




Tot seguit; «tempus fugit», qui signa aquesta crònica ha fet una exposició de com ha funcionat el curs anterior i que tanquem en aquesta festa del microrelat, oferint quatre dades estadístiques que mostra la bona salut del concurs. Després he descobert els temes que compondran el XIV Concurs ARC de microrelats, els petits detalls que canvien aquest any, i en un parell de coses he fet parar atenció als assistents; vigileu els títols i l'hora de tancament de recepció d'originals que s'avança a les nou de la nit, del dia 20 de cada mes, inclòs el maig. ORÍGENS / ARRELS és la temàtica general. Els detalls mensuals els trobareu en una entrada anterior d'aquest mateix bloc on, com és habitual, publiquem les bases. Algun tema ha sorprès els assistents per la seva possible dificultat. Tot i això, si tenim en compte que volem participar en un repte d'escriptura, ningú ha de creure que sigui senzill escriure. A treballar xics i xiques!!



He donat la paraula a la nostra secretària, la Laura Ropero. Primer ha convidat els finalistes a recollir el diploma acreditatiu del concurs. També als premis especials pels associats més prolífics en relats dins del recull, que s'enduen tres reculls de premi, ja que no és un premi econòmic.




I finalment reclama la presència dels guanyadors del concurs, que aquest any han recaigut, en ordre invers, a; Josep Arnau de Bolós, tercer premi pel relat «La força». Segon premi per a Lluís Servé amb el microrelat «Territori» i finalment la guanyadora del concurs ha sigut per la tarragonina Alba Escriu Roca, amb el seu treball «Gurus i fòbies».



Imatge cedida per Lluís Servé

El Ferran Planell, President de l'associació de relataires, ha tancat l'acte de lliurament de premis amb paraules d'ànim i d'esperança en el futur. Tot plegat, una bona mostra de la salut del microrelat en la nostra societat, i que ens demostren que la nostra llengua mereix ser part d'aquest món que ens envolta, malgrat les males intencions de gentola poc honesta i malintencionada. Algunes vegades, aquesta gentola, haurien de saber mirar-se al mirall, i si podem, podrien recapacitar quins són els seus ideals de pau i justícia.


Hem acabat les emocions del concurs amb el lliurament dels premis i hem continuat amb una petita obra de teatre, o de cafè teatre, amb l'actor Pere Costa. Ens ha representat un seguit de microrelats escrits pel nostre Jordi Masó, on hem pogut constatar que el microrelat també pot ser part de la interpretació, una bona base de treball, per fer una obra digna i espectacular, com la d'aquest matí ens ha presentat el Pere Costa. El Jordi no ha volgut perdre's aquesta ocasió de sentir els seus relats en la veu de l'actor, i ell, com nosaltres, hem xalat amb els relats escollits i narrats. Una molt bona feina!







I fins aquí els actes dins de la Microbiblioteca Esteve Paluzie, entre encaixades de mans, abraçades, xerrades disteses i comiats fins a una altra, amb insistència d'un servidor a participar en el curs vinent, a tots aquells que molt amablement ens hem saludat i compartit un matí cada any més concorregut.


L'associació estem molt contents de com ha funcionat aquest any la festa, i no podem oblidar la genial tasca d'en Guri, que ha coordinat perfectament la Jornada. Sense ell, no funcionaria res, i li estem molt agraïts!


Tot i que no hem acabat aquí la festa. Alguns dels assistents ens hem desplaçat fins a un restaurant proper on hem dinat en bona companyia, i entre disteses converses hem debatut el tot i el no-res del món literari que ens apassiona.

L'any vinent, si res no es torça, hi tornarem!


Recordeu #Somllenguaviva



28 d'octubre de 2023 a Barberà del Vallès

Associació de Relataires en Català — ARC


Ferran d'Armengol - Coordinador Concurs de Microrelats

 



Totes les imatges són de Ferran d'Armengol, menys la del Lluís Servé que és de la seva autoria. Les d'autoria de Ferran d'Armengol es poden compartir si s'esmenta el nom de l'autor.