Les Estrelles
(Diversos autors)
Editorial Meteora - ARC

Les Estrelles (diversos autors)

Les Estrelles

Diversos autors

Coedita:
Editorial Meteora
Associació de Relataires en Català (ARC)

ISBN 978-84-92874-69-9 | 176 pàg | 13,5 x 20cm | Rústica

Autors:
Martí Illas · Arnau Garcia · Mireia Garcia
Ainhoa Campoy · Marc Valero Liutsko · Àlex Valero Liutsko
Arnau Soler i Gausachs · Paula Duran · Marc Arencón i Llobet
Joan Gausachs · Sílvia Armangué · Toni Arencón i Arias
Pilar Campmany · Maria Teresa Galan · Francesc Aunión
Anna Rispau i Sílvia Romero · Montse Assens · Joan Carles Franquet
Núria Gausachs · Mercè Bagaria · Montserrat Lloret
Antònia Puiggròs · Roxana Canudas · Joan Abellaneda
Gemma Matas · Mercè Bellfort · Núria Niubó
Shaudin Melgar-Foraster · Liudmila Liutsko · Loreto Giralt
Cristina Balaguer · M. Montserrat Cuadros · Ramon Navarro Bonet
Glòria Calafell · Josep Bonnín · Josep M. Repullés
Sergi G. Oset · Alícia Gili · Jaume Joan Pàmies
Ferran Planell · Lluís Servé

Pròleg:
Gemma Pasqual i Escrivà

Imatge de la coberta:
Jaume Joan Pàmies

Disseny de la coberta:
M. Jesús Royo


Pròleg

APEL·LES MESTRES diu que «Des de dalt del cel guaiten a la terra; cada infant que dorm una estrella el vetlla.»

     A ull nu es poden veure centenars d'estrelles vetllant pels infants. Si estiguéssim completament a les fosques, sense cap llum que ens molestés, ni tal sols la de la lluna, n'arribaríem a veure 3.500; però, com que això poques vegades passa, normalment ens hem de conformar a veure'n unes 300, i ara unes quantes més, perquè el nou recull de contes infantils de l'ARC parla d'aquests puntets brillants que ens gronxen a les nits al costat de la màgica lluna i fan que la nostra imaginació arribi on l'ull nu no pot.

     Ens parla d'amics desconeguts que arriben de l'espai exterior, viatges en naus lluminoses que solquen la galàxia, planetes per descobrir, estrelles fugaces que cauen per concedir desigs... Estrelles, estrelles i estrelles! Quantes coses no s'en poden dir i explicar.

     Totes les estrelles que podem veure pertanyen a la nostra galàxia. Si ens hi fixem bé, veurem que tenen colors: les estrelles blanques o blaves són les més calentes i joves; les gorgues són semblants al nostre sol; i les ataronjades o vermelles són gegants.

     I a la galàxia de l'ARC, també hi trobem estrelles diferents, amb lletra de pal, que són contes inventats per nens i nenes molt petits i explicats a un adult (pare, mare, tia, oncle...), que s'encarrega de transcriure'l tan fidelment com és possible a la narració de l'infant.

     I així ens expliquen que les estrelles es mullen, perquè un migdia la lluna era al cel i va mirar avall i va veure totes les estrelles a l'aigua del mar i va decidir anar-les a buscar, i pel camí va trobar una família d'ocellets que vivia en un planeta molt llunyà que tenia un munt d'estrelles fugaces, els acompanyava una estrella presumida, on vivia un matrimoni de meteorits que tenien molts fillets i un dia la casa se'ls va quedar petita.

     Estrelles amb lletra menuda, que són contes escrits per nens i nenes entre els 8 i els 17 anys. On en un ram per a la Laia ens expliquen que hi havia una nena que vivia en un poble molt petit anomenat Ridaura en companyia de la seva família i una estrelleta molt bona que es va enfadar moltíssim amb un home que era molt egoista i al qual va donar una lliçó. I on podem trobar un pirata espacial que serà atret per un forat negre. També ens assabentarem que la llei del bumerang diu que: «el que tires, ho reps». I sabrem que si cau una estrella del cel, hem de donar-li menjar i convidar-la a ca nostra, com feia una nena que es deia Estel, que cada dia sortia a passejar i collia estrelles per utilitzar-les com a espelmes i fer llum a casa seva.

     Els nostres desigs es poden fer realitat gràcies a una estrella fugaç amb lletra menuda. Així podem visitar el planeta d'animals superiors o sense saber com trobar-nos al mig d'un cràter, de vés a saber quin planeta i a quina part de l'univers.

     Les estrelles amb lletra grossa són els contes escrits per adults que ens expliquen que l'estrella del pessebre de l'avi Melcior fa pampallugues i té un somriure encisador. Això ho sap l'Àlex, que s'adorm tard, perquè no vol tancar els ulls. Potser de gran serà un científic des-cobridor de planetes. Ell encara no coneix Dodó, un «follet dels somnis». És amic d'en Sergi, un nen de vuit anys, que cada nit parla amb les estrelles i ja sap qui és l'amic de l'estrelleta Kirfu. També coneix l'estrella Amor, que és l'amiga dels lleons que viuen a la selva Maivista.

     Entre tots ajudaran la bruixeta Haikua a trobar l'estrella màgica que falta a la vareta. Potser es trobarà amb el Dídac, un petit planeta de color roig que viu a la constel·lació que hi ha quatre carrers més amunt del parc. De moment, l'única cosa que han vist és l'escala ben alta del rei estrellat, que utilitza per tocar la lluna i acariciar les estrelles. El rei ha d'anar molt amb compte amb el que desitja, no fos cas que es converteixi en una mona fugaç. Això ho va predir el futuròleg que viu a Òmicron i té la capacitat de veure el futur i coneix el llenguatge de les estrelles i sap que el que ens uneix a tots els de l'univers és que, siguem on siguem, podrem veure el cel i contemplar l'espectacle més formidable de l'univers, que són les estrelles i tots els astres que l'acompanyen, i que podem viatjar a través d'una galleda-forat negre.

     Hi ha nois afortunats com ara l'Arnau o l'Oriol, que tenen una estrella. Cap de les dues és ploranera com l'Alkaid, que està cansada de ser l'estrella del final de la cua de l'Óssa Major.

     Tots els nostres amics coneixen la llegenda de l'estrella Polar i que hi ha una estrella, però, que no brilla tant com les altres. La seva lluïssor és interna, discreta i difuminada. Per això, de vegades se sent diferent i una mica trista, ben al contrari d'una de les estrelles més brillants, la coneguda amb el nom LBV 1806-20. Totes elles fan créixer una onada feta de meravelles que el vent canta als nens, una onada de somnis que les estrelles encenen a les seves ments i són amigues de la lluna.

     Estan tranquils, sabedors que la pols de les estrelles pot guarir mitjanes malalties terrestres com ara la tos ferina, la grip, l'enveja, la malfiança... Aquest polsim platejat, el podem trobar cada nit enganxat al pijama.

     I plegats descobriran el misteris de Starkia i les seves companyes que il·luminen els vespres de la nostra Vall i han anat desapareixent del cel nocturn, on han deixat un buit. Es creu que pot ser una malifeta d'un mag negre que és molt dolent anomenat Foscantó. Però no han de patir perquè hi ha un estrella daurada que té cura de nosaltres i els ajudarà. També ho faran els fills de la Lluna de pell i cabells lluminosos i els nens de les vuit llunes Gardines.

     En el seu viatge aniran fins a l'estrella dels sentiments, que és a la terra de les estrelles i coneixeran la màgia de Mandorcórovi i de la llum de les estrelles.

     Si els volem acompanyar, hem de buscar un lloc a les fosques, on no ens molesti la llum de la ciutat, i procurar també que no hi hagi arbres, edificis o muntanyes que ens dificultin la visió. Voleu que ho provem? Voleu compartir la bellesa de les estrelles? Voleu llegir aventures meravelloses per l'espai o amistats increïbles? Llavors, seieu i gaudiu de la lectura.

Gemma Pasqual i Escrivà
Escriptora


Crònica de l'acte de presentació

     El dissabte 15 de setembre a la biblioteca Tecla Sala de L'Hospitalet, l'Associació de Relataires en Català (ARC) va presentar el llibre de relats infantils a càrrec de diversos autors "Les Estrelles".

Les Estrelles - 1

     "Les Estrelles" és el tercer dels llibres de relats infantils que publica l'ARC després de la bona acollida de "Garbuix de Contes" (2010) i "Criatures Fantàstiques" (2011).

     El llibre és el resultat del concurs de relats infantils convocat per l'ARC entre febrer i abril d'enguany sota la temàtica de les estrelles per a textos amb una extensió màxima de 4.500 caràcters (relat curt).

     Publicat amb Editorial Meteora aquest desembre, recull un total de 40 relats escrits per 42 autors (9 d'ells petits escriptors que comencen a fer les seves primeres passes en el món relataire amb resultats sorprenents); pròleg a càrrec de Gemma Pasqual i Escrivà, imatge de coberta de Jaume Joan Pàmies, disseny de coberta de M. Jesús Royo i agraïments a càrrec de Sílvia Romero. El llibre s'estructura en tres apartats tenint en compte l'edat dels seus autors i autores: "amb lletra de pal...", "amb lletra menuda..." i "amb lletra gran...".

     L'acte fou presentat per la presidenta de l'ARC Montserrat Medalla, en aquesta ocasió acompanyada pels autors Mercè Bellfort i Joan Abellaneda, (participants tots dos en el llibre), en una taula i escenari guarnits per l'ocasió amb un mosaic d'estrelles vermelles que accentuaven el caràcter diferenciador, oníric i fantasiós de la trobada.

Les Estrelles - 2

     La Montserrat començà els parlaments fent una petita introducció de la gestació del llibre i el desenvolupament del concurs, finalitzant el seu torn amb la lectura d'un petit fragment de "Le petit Prince" de Saint Exupéry. Per la seva part la Mercè i en Joan van oferir als presents que omplien la sala (aproximadament una seixantena de persones) la seva visió particular de les estrelles i divertides anècdotes que els van inspirar a escriure els seus relats. La Mercè, parlant de les estrelles reals i de l'amistat, en Joan, de la fantasia de les estrelles i la imaginació.

     Alternativament als parlaments dels ponents, la relataire Pilar Navarro va oferir un màgic espectacle de contacontes ajudada per la Clàudia López, l'Arnau Soler (magnific interpret) i altres dels petits autors, teatralitzant els relats "Negranit, un conte d'estels fugaços i amistats eternes" d'en Francesc Aunión; "els bruixots i les estrelles" d'Antònia Puiggròs i "una estrella per a un pessebre" de Joan Gausachs.

Les Estrelles - 3

Les Estrelles - 4

     Aquestes intervencions van estar acompanyades per una selecció de peces de música clàssica escollides per a l'ocasió per la Núria Claverol i Català (autora també de la decoració escènica).

     Sense donar temps a que la màgia de les estrelles s'esvaís, es projectà un vídeo de caire nadalenc (realitzat per en Pau López) que il·lustrava amb imatge,s totes les publicacions de l'ARC en els últims dos anys tancant el mateix amb una postal nadalenca de felicitació per tots els relataires.     A partir d'aquest moment l'acte va derivar a una vessant més emotiva quan l'equip de presidència en nom de la junta de l'ARC va agrair públicament el treball què de forma voluntària i continuada desenvolupen tres persones dintre de l'associació i als quals és va oferir com a premi simbòlic una estrella: a en Joan Gausachs per la creació dels punts de llibre personalitzats, a M.Jesús Royo pel seu treball en el disseny de coberta d'un bon número de llibres i finalment i com a reconeixement de la seva gran tasca a tots els nivells dins de l'ARC a la Sílvia Romero, impulsora principal de les convocatòries de relats infantils i a qui es va concedir el títol de Presidenta Honorifica de l'associació.

Les Estrelles - 5

Les Estrelles - 6

Les Estrelles - 7

     Tot seguit, la presidenta Montserrat Medalla i la vicepresidenta Mercè Bagaria van fer una locució final sobre els atacs que pateix en l'actualitat la nostra llengua i de reivindicació del manifest "Somescola", donant pas a Núria Gausachs què, com a membre de l'Assemblea Nacional Catalana de l'Hospitalet va llegir un manifest de rebuig a les mesures que el ministre d'educació Wert vol implantar i que tant de malestar han provocat.

     L'acte va finalitzar recordant les noves convocatòries de l'ARC i les properes presentacions previstes pel primer trimestre de 2013, desitjant unes Bones Festes als presents què, encara van allargar l'acte pel seu compte amb l'intercanvi de dedicatòries fins que els va poder més la gana. Alguns van marxar cap a casa, d'altres encara tenien corda per seguir somniant amb estrelles al voltant d'una bona taula.

Les Estrelles - 8

Les Estrelles - 9

Crònica: Sergi G. Oset
Fotografies: Ferran d'Armengol - Pere Sala


Altres cròniques:
A Univers madur - "ninona"

Més fotografies:
Ferran d'Armengol
Pere Sala

Pàgina al facebook:
https://www.facebook.com/LesEstrelles


'Les Estrelles (diversos autors)'
"Les Estrelles"
Diversos autors
Editorial Meteora - Associació de Relataires en Català (ARC)